Info i brevlådan idag

Brf Furugårdens ekonomiska läge inför 2024 och framåt.

 

Status ekonomi

Föreningens ekonomi är god, då vi under lång tid haft låg ränta och hög amorteringstakt på våra lån. Vi ser att månadsavgiften står sig väl när vi jämför med andra bostadsrättsföreningar.

En hel del stora underhåll har genomförts, som dränering av hela fastigheten, elrenovering, takrenovering mm. I samband med takrenoveringen installerades solceller. Det har medfört att fastigheten är självförsörjande på el ca halva året. Det vi har närmast framför oss i underhåll, är kallgaragen och målning av fönsterblecken. En besiktning av kallgaragen är genomförd och med ett antal justeringar kan det stå några år till, och vi kan skjuta på renoveringen tills ränteläget är fördelaktigare.

Det ekonomiska läget i samhället är osäkert. Enligt ekonomer på Nabo och Swedbank, finns det en försiktig prognos om att inflation och räntor kommer att gå ner, men tidigast 2024/2025.

Omsättning av lån

I februari 2024 ska föreningens lån på 4,5 miljoner kr läggas om med ny ränta. I augusti ytterligare ett lån på 1,3 miljoner kr. Vi har i möte med Swedbank fått riktlinjer kring kommande omsättning av lån och hur vi ska räkna på en höjd månadsavgift, för att klara ökade kostnader.

Nästkommande lån ska läggas om i april 2025 och har en räntenivå på 4,39%. Vi hoppas att räntorna har stabiliserats och lånets ränta kommer vara i fas eller i bästa fall lägre, utifrån den räntenivå som då är aktuell.

Uppvärmning av fastigheten

Fjärrvärmen kommer att öka med 17% från 2024. Årskostnaden för fjärrvärme är ca 480 000 kr. En höjning med 17% genererar en ökad årskostnad med ca 81 000 kr. Vi räknar med att den lägre elkostnaden till viss del kompenserar den ökade kostnaden för fjärrvärmen. Att spara på varmvatten vid t ex dusch, bad och disk minskar utgifterna i föreningen.

Höjning av månadsavgift

För att finansiera de ökade kostnaderna föreningen står inför, räknar vi med att en höjning av månadsavgiften på lägst 12% och högst 15% är nödvändig. Även avgifter för parkering och garage avses att höjas, där ny månadsavgift då skulle bli för p-plats 160 kr, kallgarage 250 kr, mindre varmgarage 550 kr och större varmgarage 600 kr. Definitivt beslut om höjningarna fattas i november och är planerad att träda i kraft 1 feb 2024.

Frågor till styrelsen

Har du frågor är du välkommen att kontakta styrelsen via mejl brf.furugarden@gmail.com eller besöka vår expedition. Den nuvarande e-postadressen upphör att gälla 15 november då Telenor meddelat att de inte tillhandahåller den servicen längre.

Mvh Styrelsen