Bostadsrättsförening

Att inneha Bostadsrätt

Att välja bostadsrätt skiljer sig från hyresrätt genom att du som boende är en del av en förening som gemensamt tar hand om fastigheten. Det är viktigt att du är bekant med stadgarna för att veta hur det fungerar och vad du har ansvar för. Varje år är det årsstämma, och där väljs en styrelse för att ha ansvar för föreningens gemensamma intressen. Det är förväntat att alla medlemmar i en bostadsrättsförening engagerar sig efter förmåga för att föreningen ska fungera. 

Att bo i en liten förening som brf furugården innebär också att vi t.ex. inte har en vaktmästare utan det är styrelsens och bostadsrättsinnehavares gemensamma ansvar att se efter vår fastighet. Föreningen har avtal med olika entreprenörer för viss specifik skötsel som t.ex. nyckelhantering, värmepumpar, snöskottning, gräsklippning och fläktar. Mindre saker kan styrelsen ibland hantera, annars kontaktas styrelsen för felanmälan i gemensamma fastigheten och tar in lämplig hantverkare/tekniker för åtgärdande. 

Det är viktigt att komma ihåg att styrelsearbetet är ett ideéllt uppdrag, inte ett arbete. 

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening, som har till uppgift att tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen genom upplåtelse  av bostäder eller andra lägenheter. Detta sker mot vederlag utan begränsning i tiden.

En bostadsrättshavare är medlem i föreningen, som äger huset. Han/hon äger inte lägenheten utan innehar en nyttjanderätt.

Så länge man betalar sina avgifter och sköter andra åligganden, har man som medlem ett starkt besittningsskydd.

En bostadsrättshavare har rätt att göra ändringar i sin lägenhet men vid avsevärda förändringar krävs medgivande från styrelsen.

Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter styrs av bostadsrättslagen, föreningens stadgar samt eventuellt speciella ordningsföreskrifter.

En bostadsrättshavare har rätt att få utdrag ur protokoll och lägenhetsliggare rörande honom/henne själv.

Nyttjanderättens förverkande

En bostadsrättshavare, som inte uppfyller sina förpliktelser gentemot föreningen har förverkat bostadsrätten. Detta innebär att bostadsrättshavaren måste flytta från lägenheten. Han/hon upphör samtidigt att vara medlem i föreningen.

Förverkande av bostadsrätt får endast ske utifrån lagens grunder. De viktigaste skälen är följande:
 

  1. Dröjsmål med betalning av årsavgifter med mer än två vardagar efter förfallodagen.
     
  2. Uthyrning av lägenheten i andra hand utan styrelsens medgivande eller tillstånd från hyresnämnden.
     

Bostadsrätthavararen ansvarar för lägenhetens inre underhåll

Man är skyldig att på egen bekostad hålla sin lägenhet i gott skick genom att se till att ommålning och tapetsering sker. Man är också skyldig att reparera och vidta nödvändiga åtgärder efter eventuella skador.

Bostadsrättshavaren är skyldig att ge styrelsen eller vicevärden tillträde till lägenheten för reparation och tillsyn.

Styrelsen är föreningens ledning och verkställande organ. Den väljs av medlemmarna på årsstämman och ansvarar för föreningens förvaltning. Den kan fatta beslut i alla frågor där inte lag eller stadgar ger stämman beslutanderätten.